Příprava dříví na zimu

Práci s přípravou dříví na otop si můžeme ušetřit, jestliže polínka naštípáme okamžitě po vytěžení a nařezání na špalky - půjde to daleko snáze, než když později dřevo vyschne. Při výběru dřeva mějte vždy zásobu měkkého i tvrdého. Tvrdého spotřebujete méně, protože má vyšší výhřevnost, měkké je vhodné pro rozdělávání ohně. Přesto počítejte, že tvrdého dřeva potřebujete zásobu 3x větší, než měkkého. Nařezané a naštípané dřevo je důležité nechat dobře vyschnout, nejlépe srovnané pod přístřeškem, či ve dřevníku, dřív se dřevo vyrovnalo na návětrnou stranu domu.

Primarady.cz | Příprava dříví na zimu
(Zdroj: Jara Gyrová)
    1.9.2018

Druhy dřeva:

  • Tvrdé dřevo: dub, buk, jasan, habr, ovocné stromy (hoří pomaleji a tvoří dostatek žhavých uhlíků, které zaručí teplo po dlouhé hodiny)
  • Měkké dřevo: osika, lípa, kaštan, topl, vrba (dřevo vhodné na výrobu třísek), smrk a borovice (smolnaté dřevo, zanáší komín). 

Náš tip: Špalek na štípání dřeva by měl být tak vysoký, aby násada sekery byla při dopadu přibližně ve vodorovné poloze. 

Podobné rady