Ovocný mošt nebo sirup

Ovocný mošt je vylisovaná přírodní ovocná šťáva bez přidání konzervačních látek a cukru. Pro jeho výrobu je v dnešní době nejjednodušší použít odšťavovač. Pokud jej nemáte nebo nechcete použít, vložte pečlivě očištěné ovoce do hrnce a zahřejte, dokud ovoce nepustí šťávu samo, poté přeceďte. Ovocný sirup se připravuje z ovocné šťávy, cukru a kyseliny citrónové, popř. alkoholu. Můžete přidat i bylinky. Na litr šťávy se přidává cca 1,5 kg cukru. Přísady vložte do hrnce, zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Vznikající pěnu sbírejte z hladiny. Poté přelijte do vymytých sterilních lahví a uzavřete. Nezapomeňte vysterilizovat i zátku, nejlépe korkovou. Nemáte-li přidaný konzervant, spotřebujte do 2 týdnů. Chcete-li uchovat delší dobu, přidejte kyselinu citrónovou a lahve zavařte. Sirupy můžete vyrobit i z květů bezinek, sedmikrásek, pampelišek nebo třeba máty a meduňky.

Primarady.cz | Ovocný mošt nebo sirup
(Zdroj: Depositphotos)
Pavlína Wágnerová Málková    16.5.2018

Podobné rady

Reklama