Tipy pro správné zavařování

Platí jedno základní pravidlo. Chutnou a zdravou zavařeninu vytvoříte jedině ze zdravých a čistých plodů. Stejně tak je potřeba udržovat v čistotě zavařovací nádoby. Ovoce nejdřív odšťopkujte, teprve pak myjte. Aby sklenice při plnění horkým ovocem nepraskla, můžete ji předem nahřát. Před položením víčka okraj sklenice otřete alkoholem. Čím je kyselejší ovoce, tím méně pektinu potřebujete. Dřív preferovaný poměr 1:1 (na 1 kg ovoce dát 1 kg cukru) se nyní snižuje na 1:2 až 1:3, záleží na chuti spotřebitele. Kombinujte a vyzkoušejte i méně tradiční ingredience a kombinace. K jahodám se hodí báječně máta nebo citrón. K hruškám přidejte pomeranč. Rybíz kombinujte s rebarborou. K višním přidejte slivovici. Horké uvařené ovoce nalijte do sklenice, dobře uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout. Pokud jste měli dobře umyté a vyvařené sklenice, není třeba již dále sterilovat.

Primarady.cz | Tipy pro správné zavařování
(Zdroj: Depositphotos)
    14.5.2018

Podobné rady