4. neděle před Velikonocemi - Družebná, Růžová

Čtvrtá postní neděle se nazývala Družebná a byla výjimkou v celém postním období, neboť se scházeli ke společnému posezení chlapci s dívkami – každý přinášel nějaké jídlo, které společně snědli. Oblíbené byly koláče družbance s hruškovými či švestkovými povidly a tvarohovou, jablkovou nebo makovou náplní, které se na Družebnou neděli pekly. Liturgický název Růžová se nazývá proto, že se v tuto dobu v Římě světí zlatá růže. Využijme této neděle, abychom s přáteli nebo blízkými sdíleli čas, a to v přátelském posezení u koláčů, nebo na společném výletě.

Primarady.cz | 4. neděle před Velikonocemi - Družebná, Růžová
(Zdroj: Depositphotos)
    15.3.2017

Družbance

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 200 - 250 ml mléka
  • 125 g másla
  • půl kostky droždí (25 g)
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření

Náplň: 

  • 250 g tvarohu
  • 50 g mletého maku
  • 100 ml mléka
  • kousek másla
  • 50 g cukru
  • 100 g povidel
  • trochu rumu
  • loupané mandle nebo mandlové plátky
  • rozinky

Postup: 

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy mezitím prosijeme mouku, přídáme špetku soli a cukr.  Jakmile je kvásek dostatečně připravený, dáme do mísy, přidáme ostatní ingredience a hněteme, dokud nezačne těsto tzv. "foukat". S mlékem opatrně, lijeme po částech dle potřeby. Necháme kynott cca hodinu. 
Vykynulé těsto rozdělíme na malé bochánky, které necháme ještě asi 20 minut kynout. Bochánky rozválíme na tvar koláčů s vyšším okrajem, plníme nádivkou, okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme do zlatova na 180 °C asi 15 minut.

 

 

 

Podobné rady