Jedlé květy ke zdobení pokrmů

Ještě před čtyřmi sty lety se květiny jedly poměrně běžně. Dnes tyto lahůdky můžeme dostat na talíř pouze ve špičkových restauracích. Přitom jedlé květiny mohou jídlo velmi obohatit, jak o vitamíny, tak chuťově i barevně. Podle druhu mohou dodat jídlu příchutě od citronově kyselé až po hořkou pepřovou a pokrm tak získá zcela novou dimenzi. Jedlými květy zdobíme různé saláty či sladké moučníky. Oblíbené jsou okvětní plátky růží namáčené v čokoládě i kandované květy ibišku. Využívají se květy fialek, macešek, některých chryzantém a orchidejí, begónie, poupata pivoněk, pepřově chutnající hvozdíky, hortenzie, mochyně, měsíček a další. Kromě vyšlechtěných jedlých květin jich dost najdeme i v přírodě. Jsou to prvosenky, fialky, květ černého bezu, sedmikrásky nebo Světlice barvířská (nepravý šafrán).

Primarady.cz | Jedlé květy ke zdobení pokrmů
(Zdroj: Jara Gyrová)
    3.6.2018

Podobné rady