Dřevo na uzení

Principem uzení je částečné vysušení potravin a jejich nasycení aromatickým kouřem. Výběr dřeva je pro výsledek důležitý. Při jakémkoliv uzení se vyhneme dřevu znečištěnému barvami a rovněž nevhodné jsou odřezky z truhlářské výroby, obsahující lepidla či pojiva. Kdekdo v udírně topí topolem, osikou, lípou či dokonce vrbou, ale za nejlepší je považováno tvrdé dřevo jako buk, dub a javor, nebo voňavé dřevo ovocných stromů, třeba z jabloně, třešně nebo švestky. Proč se nepoužívá dřevo z jehličnanů? Protože pryskyřice v jejich dřevě nese z něj dostane terpentýnovou příchuť a pach. Což platí i pro břízu obsahující silice a snad síru, která jinak také hoří až moc dobře.

Primarady.cz | Dřevo na uzení
(Zdroj: Jara Gyrová)
    10.6.2018

Podobné rady