Výroba domácího jablečného octa

Vyrobit si vlastní jablečný ocet není nic složitého, chce to jen trochu času a trpělivosti. Přibližně osm set gramů jablek pečlivě umyjeme, nakrájíme a zalijeme litrem vlažné vody s rozmíchanými sto gramy cukru. Do nádoby nadrolíme přibližně deset gramů (čili čtvrt kostky) droždí a vložíme ještě patku nebo kůrku z krajíce žitného chleba. Sklenici uzavřeme gázou a odložíme na tmavé a teplé místo. Každý den obsah jemně promícháme dřevěnou vařečkou. Po deseti dnech tekutinu přecedíme do vhodné lahve a odložíme na měsíc a půl do tmy a chladu. Po uplynutí této doby můžeme ocet ještě jednou přecedit a je připraven k užívání.

Primarady.cz | Výroba domácího jablečného octa
(Zdroj: Jara Gyrová)
    15.9.2018

Podobné rady