Vánoční kapr

Na český štědrovečerní stůl neodmyslitelně patří kapr. Jejich poslední hodiny v kádích, jakož i odborná poprava prodejci je kontrolována. Živí kapři v našich vanách – ačkoliv v zásadě jde o plýtvání cennou, a ne levnou pitnou vodou – k Vánocům také patří. Jejich sprovodění ze světa by však mělo proběhnout bez zbytečného trápení. Do hadru, aby neklouzal, zabaleného kapra omráčíme a přerušením míchy pošleme na onen svět. Někteří lidé podle literárního vzoru bratrů Mánesových kapra o Vánocích vypouští. Což vypadá eticky krásně, ale jak asi takový kapr dopadne? V Praze se vypouští do Vltavy, což ryba žijící v rybníku asi neocení, všechny dotyky během výlovu, prodeje a vypouštění, mu způsobí na šupinách plísně, k tomu přidejme teplotní šoky… Z toho je jasné, že většina kaprů naše milosrdenství nepřežije, a proto je lepší z něj připravit tradiční štědrovečerní večeři.

Primarady.cz | Vánoční kapr
(Zdroj: Jara Gyrová)
    23.12.2018

Podobné rady