Sběr a zpracování šípků

Výhodou šípkových růží je, že ke sběru se hodí všechny druhy. Šípky obsahují vysoké množství vitaminu C, vitamíny A, K, beta karoten, PP, niacin, B1 a B2 a další prospěšné látky. Šípkový čaj pomáhá při nachlazení. Vyzrálé, jasně červené a tvrdé šípky sbíráme v září a v říjnu. Takové se hodí na sušení. Šípky, které přejdou prvními mrazíky, jsou zas ideální k výrobě marmelád a omáček, neboť jsou velmi sladké. Šípky sušíme v tenkých vrstvách na dobře větraném místě, případně je dosoušíme v sušičce nebo v troubě do 50 °C. Dobře usušené plody mají červenou barvu a při zmáčknutí praskají.

Primarady.cz | Sběr a zpracování šípků
(Zdroj: Jara Gyrová)
    7.7.2018

Podobné rady