Kdy se vyplatí uvažovat o laminátové kuchyňské desce?

Laminátové desky jsou jednou z nejlevnějších možností. Na výběr máte ze široké škály barev i dekorů, ale deska se poměrně snadno poškodí (hlavně nožem, případně vysokou teplotou). Poškozená místa neopravíte a desku je tak potřeba vyměnit. Teplotní odolnost desek bývá do teploty kolem 160 – 180 °C. Hrnkem s horkým čajem ji tak nepoškodíte, rozpáleným hrncem už nejspíše ano. Nejvyšší životnost mají desky dokončené vysokotlakým laminátem.

Primarady.cz | Laminátová kuchyňská deska bývá nejlevnější možností.
Laminátová kuchyňská deska bývá nejlevnější možností. (Zdroj: Depositphotos)
    17.10.2018

Laminátové desky jsou náchylné na bobtnání, tedy nevratné poškození vlivem vlhkosti. Problematické jsou hlavně hrany řezu, které vznikají při zkracování délky pracovní desky, při jejím rohovém napojení a při zapouštění spotřebičů (baterie, dřezu nebo varné desky). Ty musí být kvalitně ošetřeny nebo alespoň namazány lepidlem. Také raději volte desky s bočními plochami dokončenými postformingem (fólie je z horní plochy nepřerušeně přehnuta přes hranu až do spodní části desky), u kterých nevznikají spáry, kterými by se vlhkost mohla dostat do jádra desky.

Podobné rady