Letní štěpování ovocných dřevin

Pro štěpování ovocných dřevin je letní období zvlášť vhodné, protože je možné řezat ušlechtilé rouby bezprostředně před roubováním. Pokud máme méně ušlechtilého materiálu, pak je výhodnější jen očkovat. Roubování je ale považováno za vhodnější metodu. Pro roubování za kůru platí u jednotlivých ovocných následující termíny: U višní - 2/2 srpna., slivoně a švestky - červenec/srpen, hrušně a kdouloně - uprostřed srpna., jabloně - konec srpna. Očkujeme ve stejných termínech. Broskvoně a meruňky štěpujeme pouze očkováním mladých jednoletých výhonů o síle prstu a také vlků, a to v termínu - červenec/srpen. To však má smysl pouze u mladých zdravých stromů. Roubování vyzrálými (dřevnatými) rouby není vázáno na tyto časově omezené termíny.

Primarady.cz | Letní štěpování ovocných dřevin
(Zdroj: Depositphotos)
    31.5.2018

Před štěpováním hluboce seřízneme korunu, po nezdařeném jarním roubování odřízneme nesrostlý roub a několik centimetrů podnože - tady roubujeme za kůru. Mladé výhonky narostlé během jara jsou vhodné jak k roubování tak i očkování. Před štěpováním korunu prosvětlíme a štěpujeme nejsilnější mladé výhony. Zda se štěpování podařilo poznáte po zhruba 14-ti dnech, kdy zbytek listového řapíku snadno odpadne. Jsou-li podnož a roub stejné síly použijeme kopulaci, na silnějších větvích roubujeme za kůru metodami podle Wencka, nebo Tittelovou metodou.

Podobné rady