Vyrobte si domácí sirup z máty pro posílení organismu

Máta je jednou z nejvíce ceněných bylinek. Je účinná na zažívání i trávení, pomáhá při nachlazení a má dezinfekční účinky. Využívá se i proti bolestem hlavy nebo břicha. Pokud máta roste hojně i na vašich záhoncích, můžete z ní nasušit lístky na čaj, nebo si vyrobit vlastní mátový sirup, který je vhodnou příměsí do studených i teplých nápojů.

Primarady.cz | Vyrobte si domácí sirup z máty pro posílení organismu
(Zdroj: Depositphotos)
    6.5.2018

Recept na domácí sirup z máty je jednoduchý:  

  • Velký svazek máty důkladně opláchněte, otrhejte lístky a namočte je do vychladnuté převařené vody na jeden nebo dva dny.
  • Po uplynutí lhůty na louhování odstraňte listy z vody a získanou tekutinu přeceďte přes plátno do čistého hrnce.
  • Pomalu ohřívejte a postupně přidávejte cukr (celkem 1 kg).
  • Poté přidejte kyselinu citronovou (20 g) a přiveďte k varu.
  • Vařte pár minut a poté nechte sirup mírně zchladnout předtím, než jím naplníte sklenice či lahve.
  • Dobře uzavřete a skladujte na chladném a tmavém místě.

Hotový sirup můžete přidávat do nápojů nebo jej dále zpracovávat na výrobu domácí limonády, kterou můžete osvěžit plátkem citronu a pár lístky čerstvé máty. Hlavní obsahovou složkou máty je dobře známý mentol, který vnitřně ochlazuje organismus a chrání tak před přehřátím. Pokud dáváte přednost nepřevařeným bylinkám, můžete vyzkoušet také macerování za studena, kdy vyměníte kyselinu citronovou za šťávu z citronu a klasický cukr za květinový med. Můžete nahradit také ovocným fruktózovým cukrem pro diabetiky. V kuchyni využijete mátový sirup na zakápnutí salátů, do palačinek nebo na zmrzlinu.  

Podobné rady