Kynutý knedlík

U kynutého knedlíku jsou rozdíly při přípravě těsta i způsobu vaření. Těsto se dělá z hrubé nebo polohrubé mouky. Nikdy ne z hladké. Volte mouku dobré jakosti. Na podporu kyprosti dávejte rozkrájený rohlík. Vhodný je den starý. Pokud máte čerstvý, osmahněte ho na tuku a nechte vychladnout. Pro nadýchanost použijte sodovku místo běžně používaného mléka. Droždí nikdy nesolte, jinak vám knedlík nevykyne. Vařte v osolené vroucí vodě. Proto, aby se nepřilepil ke dnu vařečkou, ho nadzvedněte po chvilce, co ho vložíte do vody. Nebo na dno dejte talířek či prkénko. Jiný způsob je knedlík vařit v ubrousku či čisté utěrce. Do namočeného a vyždímaného v ubrousku vložíme knedlík, zabalíme a vložíme do vroucí vody. Běžně vaříme 20 minut, u knedlíku v ubrousku 2x déle. Vždy se délka vaření odvíjí od velikosti knedlíku. Zda je uvařený, poznáme píchnutím špejle. Pokud na ní uvízne těsto, knedlík necháme ještě chvíli vařit.

Primarady.cz | Kynutý knedlík
(Zdroj: Depositphotos)
    14.1.2018

Základní recept:

  • 400 g hrubé mouky
  • 20 g droždí + lžička cukru
  • 1 vejce
  • 1/4 l mléka
  • ½ lžičky soli
  • 2 starší rohlíky

Rohlík nakrájejte na kostičky. Do prosáté mouky přidejte vejce, na jednu stranu sůl, na opačnou stranu kvásek. Postupně přidávejte mléko. Na závěr přidejte nakrájený rohlík. Vypracujte vařečkou v těsto. Přikryjte utěrkou misku a nechte v teple kynout. Vytvarujte stejně velké šišky. Vložte do osolené vroucí vody. Po 10 minutách otočte a nechte ještě dalších 10 minut vařit. Krájejte nití, kráječem na knedlíky nebo ostrým nožem.

Podobné rady