Jak na vánoční ořechy

Z dalších tradičních receptů našich babiček nesmíme zapomenout na ořechy. Ty se dělají bílé nebo hnědé, záleží, zda do těsta přidáte kakao či nikoliv. Nádivka má být naopak kontrastní, tedy do bílých ořechů se přidá kakaová, do hnědých se přidá máslová či ořechová nádivka. Díky vtlačování těsta do formiček odpadá pracné vyvalování těsta.

Primarady.cz | Jak na vánoční ořechy
    12.12.2018

Těsto:

  • 42 dkg hladké mouky
  • 28 dkg másla
  • 14 dkg cukr krupice
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr

Nádivka:

  • 30 dkg mletých ořechů
  • 30 dkg cukr
  • 45 dkg másla
  •  

Z uvedených ingrediencí zpracujte těsto a nechte ho uležet v lednici do druhého dne. Do formiček, které není třeba vymazávat, vtlačte těsto, prstem udělejte prohlubeň na nádivku a pečte přibližně na 170 °C 12 - 13 minut. Utřete žloutek s cukrem a máslem a přidejte ořechy. Nádivkou plňte vychladlé vánoční ořechy a slepujeme k sobě. Na závěr obalte v moučkovém cukru nebo kakau, nebo polijte vrchní ořech čokoládou.

Podobné rady