Aby těsto krásně vykynulo

Mnoho kuchařek se kynutého těsta obává. Přitom není o nic složitější, než těsto na bábovku či koláč. Stačí dodržet několik zásad a výsledek je zaručen. Základem kynutého těsta je kvásek z droždí, vlažného mléka a lžičky cukru. Kvasnice nechte po vyjmutí z lednice zahřát na pokojovou teplotu, mléko ohřejte tak, aby nebylo horké, jinak zabijete kvasinky v droždí. Do hrnečku či misky rozdrobte droždí, posypejte cukrem a zalijte teplým mlékem. Někdo ještě povrch posype moukou. Nechte kynout na teplém místě. Jakmile začne kvásek bobtnat a stoupat, ohlídejte si, kdy ještě pracuje. Jakmile se na povrchu začnou tvořit řídké bubliny a hladina maličko klesne, nastal konec kynutí, kvásek ihned vlijte do připraveného základu na těsto. To vypracujte vařečku tak, aby „foukalo“. Vzpomeňte si na staré pohádky, kde babička dmýchala vařečkou těsto v míse pohybem od vnějšího okraje k sobě, až byl povrch těsta lesklý a hladký. Poté postupujte dle receptury – buď nechte těsto dále kynout nebo jej zpracujte v požadovaný výtvor a dejte péct.

Primarady.cz | Aby těsto krásně vykynulo
(Zdroj: Jara Gyrová)
    10.9.2017

Podobné rady