S řezbářskými dláty pracujte vždy jen s ostře nabroušenými

Vyřezávání s tupými nástroji je neefektivní a nebezpečné. Řezbářská dláta si můžeme nechat nabrousit, ale pokud se řezbářstvím chceme zabývat více než okrajově, vyplatí se pořídit si vlastní brusku. Nejvhodnější jsou brusky pro broušení za mokra, u kterých je brusný kotouč ochlazován ve vodní lázni. Tím je zabraňováno přehřátí čepele, aby neztratila tvrdost a pevnost.

Primarady.cz | S řezbářskými dláty pracujte vždy jen s ostře nabroušenými
(Zdroj: Depositphotos)
Jara Gyrová    4.11.2017

Hřbet dláta tlačíme na kotouč jen velice zlehka, broušené místo musíme opět chladit vodou. U úzkých a silně zahnutých čepelí dbáme na střídmý tlak, protože základna je extrémně malá. Při příliš silném tisknutí v jednom bodě se v nástroji vytvoří proláklina. Pokud nemáme brusku, můžeme použít japonské brousky s různě vytvarovanými povrchy a nástroje nabrousit ručně.

Podobné rady

Mohlo by vás zajímat
Podobné články z www.ceskykutil.cz