Díky správné výšce kuchyňské linky se vám bude lépe vařit

Výšku pracovní plochy přizpůsobte výšce osoby. Protože se v kuchyni většinou pohybují minimálně dva lidé, používá se průměrná hodnota kolem 90 cm. Některé luxusní kuchyně umožňují nastavení výšky pomocí elektromotorků podle potřeby. Správnou výšku zjistíte tak, že se postavíte k lince a pokrčíte lokty.

Primarady.cz | Jestli se nechcete u vaření hrbit, zvolte správnou výšku pracovní plochy.
Jestli se nechcete u vaření hrbit, zvolte správnou výšku pracovní plochy. (Zdroj: Depositphotos)
Tomáš Přibyl    15.6.2017

Pracovní plochu byste měli mít 10 – 15 cm od ruky. Výška pracovní desky podle výšky postavy:

  • 150 – 160 cm: 82 cm od podlahy
  • 160 – 170 cm: 86 cm od podlahy
  • 170 – 180 cm: 91 cm od podlahy
  • 180 – 190 cm: 94 cm od podlahy

Podle ergonomických poznatků máte dřez umístit o zhruba 15 cm výše, tedy do výšky kolem 100 cm. Optimální výšku poznáte tak, že se ke dřezu postavíte a na dno položíte dlaně. Záda musí být v rovné poloze. Varná deska by měla být zase o 5 cm níže, tedy ve výšce zhruba 85 cm od podlahy, abyste viděli i do vysokých hrnců. Praxe však ukazuje, že každá členitost a výškové rozdíly ztěžují práci a ubírají využitelný prostor na pracovní desce. Proto je lepší mít celou pracovní linku v jedné výšce. Výškový rozdíl je přijatelný například u samostatně stojícího ostrůvku s varnou deskou.

Podobné rady

Mohlo by vás zajímat
Podobné články z www.ceskykutil.cz